Belgin ile tiyatro sahneleri - Belgin Elçioğlu
Ana sayfa Annelik Bayan Bilen El Sanatları Foto Galeriler Haberler
Kadınlar klübü Eğlence Örgüler Ressamlar Seramik Yazılar Yemekler
Get our toolbar!

 

grafiksaati online kültür sanat dergisi grafiksaati.org grafiksaati reklam ajansı

Arapsaçı - Tiyatro sahnelerinden - Tiyatro 1

Yazan: Belgin Invictus, Grafik Saati Belgin ile dünyadan magazin, Tiyatro yazılarım Diğer yazılarımdan 8 Mayıs 2014
İlk yayın:
MyBilet e-Dergi, Sayı: 4, Tiyatro - Sayı: 23 - 7 Şubat 2014

Belgin Elçioğlu

Yazan: Belgin Invictus

Blogum

Facebook sayfam

Google Plus sayfam

belgininvictus1968[at]gmail.com

Belgin ile tiyatro sahneleri - Belgin Elçioğlu

DMCA.com

Tiyatro Dünyası Oyuncuları, geçen yıl sahneye koydukları ‘Arapsaçı’ isimli oyunla bu sezon da devam ediyor. 2012 yılında İsmail Can Törtop tarafından kurulan genç topluluk, dünyada olduğu gibi ülkemizde de modası hiç geçmeyen fars ustası Ray Cooney’nin oyununu çeşitli salonlarda seyircisiyle buluşturuyor.

Titatro sahnelerinden Arapsaçı Yazan: Belgin Elçioğlu

Arapsaçı
Yazan: Ray Cooney
Yönetmen: İsmail Can Törtop
Oyuncular:
Philip: İsmail Can Törtop
Johanna: Ümmühan Kıldiş
Henry: Berke Hürcan
Linda ve Mary: Eylem Şenkal
Alistair: Ferhat Balaban
Bayan Smythe: Hande Melek
Anna: Serra Tankal
Walter: Can Mutluca
Koreografi: Belkıs Tuğcu

Oyunun sahnesi Londra’da lüks bir ev. Evin sahipleri Philip ile Johanna mutlu bir evlilik sürdürmekte. Philip ortağı Henry ile birlikte çocuk kitapları yayıncılığı yapıyor. Hatta yayınevi hemen alt katta. Henry iflah olmaz bir çapkın, karısı Linda bunun farkında ve ona misilleme yapmak istiyor. Ayrıca evde bir süredir düzenlediği dekorasyon işini bir türlü bitiremeyen Alistair ile evin güzel hizmetçisi Anna arasında da ilişki var. Bir gecelik kaçamak yapmak için herkesin birden bu evi tercih etmesi ve yardımcı karakterler travesti Mary, saftirik tüccar Walter ve ‘Tonton Kitapları’nın isterik sahibi Bayan Smythe’in de işin içine girmesiyle tam istediğimiz kıvamda bir karmaşa çıkıyor ortaya.
Belgin Elçioğlu ile dünyadan magazin
Fars, özellikle Ray Cooney oyunlarından yakından tanıdığımız bir tür. Bazılarının ‘absürd’ bulduğu bu tür, aslında tam da bu amaca yönelik. Hedef, seyirciyi abartılı ve olağandışı olaylarla güldürüp eğlendirmek.
GrafikSaati haberler son dakika haberleri
Halen 81 yaşında olan fars ustası Ray Cooney, Brian Rix’in kitabı ‘Life In The Farce Lane (or Tragedy with its trousers down)’ kitabında yayınlanan yazısında ‘Farsın Kuralları’nı anlatmış ve şöyle demiş: “Oyunlarımı yazarken komik öyküler bulmaya çalışmıyorum, trajedi arıyorum. Fars, komediden ziyade trajediye benzer.  Karakterler ise inandırıcı, sahici karakterler olmalı.”
Anne baba çocuk
Cooney yine aynı yazıda, oyuncu kadrosu seçiminin ‘yanlış zamanda dikkatleri üzerine çeken bencil oyunculara yer vermeyecek şekilde’ yapılması gerektiğini de belirtmiş. Çünkü oyuncuların sürekli olarak paslaşmaları, birbirlerinin esprilerini parlatmaları gerek. Bu açıdan baktığımızda, ‘Arapsaçı’nın bu yorumunda oyuncu kadrosu seçimi çok iyi. Oyunda iki karakteri (Linda ve Mary) canlandıran Eylem Şenkal, oyuna sonradan dahil olmuş ve kadroya çok iyi oturmuş.
Nadiren temposu yavaşlasa da, özellikle asıl rolü Linda haricinde canlandırdığı ikinci karakter travesti ‘Mary’ ile çok güldürüyor. Eski ‘Best Model’ ve milli voleybolcu Şenkal, kolaya kaçmak yerine tiyatro yapmayı tercih etmiş, 13 yıldır profesyonel tiyatro oyunculuğu yapıyor.

Titatro sahnelerinden Arapsaçı Yazan: Belgin Elçioğlu
bayan bilen moda kadın güzellik bakım
Kadrodaki diğer eski ‘Best Model’ ise Berke Hürcan. Oyunculuk kariyeri ‘İstanbul Kanatlarımın Altında’ filmiyle başlayan Hürcan da tıpkı Şenkal gibi yoluna mankenlikle değil oyunculukla devam etmiş. Açıkça söylemeli ki, ikisi de çok iyi yapmış. Aynı zamanda oyunun yönetmeni olan Can Törtop zaten oyunu baştan sona taşıyan unsurlardan biri. Ümmühan Kıldiş ise konuşturduğu tecrübesi ve sahnedeki hakimiyetiyle göz dolduruyor. Walter rolündeki Can Mutluca ve dekoratör Alistair rolündeki Ferhat Balaban, bu sezon Fazla Mesai Tiyatro Grubu’nun yapımıyla yine Can Törtop yönetiminde Aziz Nesin’in ünlü oyunu ‘Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz - Bana Kalsa Yaşarım’ ile de sahnede. Sizi bilmem, ama ‘Arapsaçı’ndan sonra onları bu oyunda da seyretmek kesinlikle iyi bir fikir bence. Orijinal adı ‘Move Over, Mrs. Markham’ olan ‘Arapsaçı’ günümüze ve hatta ülkemize uyarlanarak sahneye konmuş. Neredeyse yalnızca karakterlerin isimleri orijinal kalmış diyebiliriz.
GrafikSaati Makale yazı yorum analiz deneme öykü
Onun haricinde, ‘paralel devlet’, ‘ayakkabı kutusu’, Hande Yener, Serdar Ortaç gibi yerel konu ve isimler de esprilerin arasına sıkıştırılıyor tabii ki. Bu durumda da seyirci kendisini İngiliz bir yazarın yarattığı karakterleri değil de, çevresinde rastladığı tipleri izliyormuş gibi hissediyor.
GrafikSaati tiyatro yazıları Belgin Elçioğlu
‘Arapsaçı’, Duru Tiyatro ve Kozyatağı Kültür Merkezi’nin yanı sıra Çorlu, Yalova ve Bodrum’da da sahnede.
 

Yazan: Belgin Invictus
Blogum
Facebook sayfam
Google Plus sayfam
belgininvictus1968[at]gmail.com

GrafikSaati Kültür Sanat Dergisi

Bunlar da ilginizi çekebilir - Tiyatro eleştirileri

Aktör Kean  -  Arapsaçı  - Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı - Çehov makinesi - KurbanKontrabas - Ne istediniz? - Ya Başaramazsak

 

    Copyright: Her hakkı saklıdır  | grafiksaati.org[at]gmail.com  |  gizlilik politikası